Hij is de spin in het web van wat nu More Than Refugees is, de 32-jarige Sami Khalof (Damascus, 18-12-1985). Vele van zijn collega-coaches laten zijn naam vallen op de vraag hoe zij betrokken zijn geraakt bij de in januari 2017 gestarte opleiding tot coach van andere, jongere nieuwkomers – 18 tot 25 jaar – waarmee de groep More Than Refugees (MTR) nu echt aan de slag gaat.

Sami Khalof

“Ik vind mijzelf een goede jongen, ik weet wat (deze) mensen denken”, antwoordt hij op de vraag wat zijn motivatie is om voor lotgenoten wat te doen. Ook hij wil beslist niet langs de zijlijn staan, ook Sami vindt het bittere noodzaak jonge nieuwkomers bij te staan, hen advies te geven, het noodzakelijke ‘duwtje in de rug’ zodat zij niet thuis blijven zitten maar zich laten horen wanneer ze een coach nodig hebben. Sami, zelf afkomstig uit Syrië, voelt zich erg op z’n gemak bij de andere leden van MTR: “Ik krijg een goed gevoel bij deze vrijwilligers en hoop met hen anderen hun weg (in de Nederlandse samenleving) te laten vinden.”

Hij zegt makkelijk contact te kunnen maken en heeft op het moment dat More Than Refugees nu start zelf een viertal ‘coachees’. Sami verbljft sinds september 2015 in Nederland. Na de periode in het Bossche AZC (Autotron) heeft hij negen maanden in huis gewoond bij een Nederlandse familie waarover hij heel lovend spreekt. Vandaag de dag heeft hij zijn eigen woonruimte, volgt de inburgeringscursus, leert Nederlands maar onderwijl helpt hij reeds andere, jongere nieuwkomers, hun plek in Nederland te vinden.

S.Khalof@morethanrefugees.com

Wij zijn Abdelaziz, Sami, Robel, Selamawit, Samah, Asmait, Khaldoun, Ihab en Mazen. Wij komen uit Syrië en Eritrea. Wij zijn meer dan vluchtelingen!

’s-Hertogenbosch

info@morethanrefugees.com