“Ik wil dolgraag hèn helpen zich in Nederland thuis te voelen”. De 21-jarige Samah Rajab (Raqqa, 18-06-1995) herhaalt het meer dan eens wanneer je met haar praat. Het is niet toevallige dat juist zij, de enige, jonge vrouw onder de 6 Syrische leden van More Than Refugees, het zegt. Zij heeft namelijk ervaring – al is het wel op een iets ander gebied – als vrijwilligster van de Rode Halve Maan, de Arabische versie van het Rode Kruis.

Samah Rajab

Samah kijkt er echt naar uit aan de gang te kunnen voor jeugdige lotgenoten in Nederland. Zelf is zij hier in augustus 2015 gearriveerd als zogeheten nareiziger. Haar moeder was twee jaar eerder gevlucht en was er al in geslaagd Samah’s oudere broer en jongere zusje te laten overkomen. De vader en moeder van Samah komen beiden uit Aleppo of een dorp vlakbij deze Noord-Syrische stad. De vader kan het land helaas niet aangezien hij in de gevangenis zit.

Samah heeft nu reeds een coachee, een jonge vrouw uit Sierra Leone, die zij bijstaat. Maar ze hoopt veel meer statushouders te gaan helpen. En zij zou als vrouw het beste jonge vrouwen tussen de 17 en 25 kunnen ondersteunen, klinkt het. “Ik weet heel goed hoe zij zich voelen, kan me heel goed in hen verplaatsen.”

Leerde het grootste deel van de More Than Refugees-organisatie elkaar kennen in het Bossche AZC, Samah kwam erbij via ‘een vriendin’ die als vertaalster actief was bij het sociale werkbedrijf Weener XL waar Samah ook gewerkt heeft. Zij maakte haar attent op wat Divers op poten had gezet: het zogeheten Peer Coaching Project dat tussen januari en september tien nieuwkomers opleidde tot coach. Samah: “Simpele dingen kunnen het leven van hen (de jonge nieuwkomers) al veranderen.” En wie weet kan Samah als er dan ooit een einde komt aan het coachen,doen wat ze op het punt stond te gaan doen in Syrië: studeren. Ze stond net ingeschreven bij de universiteit toen Islamitische Staat Raqqa binnenviel. En de deuren van de universiteit sloot...

S.Rajab@morethanrefugees.com

Wij zijn Abdelaziz, Sami, Robel, Selamawit, Samah, Asmait, Khaldoun, Ihab en Mazen. Wij komen uit Syrië en Eritrea. Wij zijn meer dan vluchtelingen!

’s-Hertogenbosch

info@morethanrefugees.com