Hoe divers de More Than Refugees-organisatie is toont de 33-jarige Khaldoun Alshamli. Hij behoort bij de ‘veteranen’ die meer ervaring in het leven meebrengt. Hij studeerde Internationaal Recht en was ook al vijf jaar actief als advocaat. Een groot pré wellicht, al gold dat beslist niet voor hem in zijn vaderland.

Khaldoun Alshamli

Khaldoun verdedigde leden van de oppositie tegen Assad in wat het Counter Terrorism Court heet, werd als gevolg van dat werk bedreigd en moest de wijk nemen naar Europa, in zijn geval Nederland.

Kaldoun: “Jonge vluchtelingen verkeren in een kwetsbare situatie in de Nederlandse samenleving. Ze moeten nieuwe vaardigheden leren om daarmee te kunnen om gaan. Leren zichzelf te helpen. Zo kunnen we het extremisme bestrijden, bij beide partijen, ook bij hen die tegen onze komst hier zijn.”

Khaldoun betoogt dat er veel druk op nieuwkomers ligt, onder meer als gevolg van de media die zoveel over de nieuwkomers berichten. ”Wij dragen nieuwe schoenen. Maar we willen heel graag een goed voorbeeld zijn in de toekomst.“ Zijn ouders en een jongere broer zijn in Syrië achtergebleven. Wel slaagde Khaldoun er in het voorjaar in zijn echtgenote naar Nederland te halen. Ook zij is overigens advocaat.

Wat hem in Nederland zo aantrekt is “het niveau van vrijheid”. Hij wijst dan op het in Den Haag gevestigde Internationaal Gerechtshof dat hem doet hopen dat er (ooit) gerechtigheid kan worden bereikt voor de Syrische bevolking.

Radicalisering tegengaan is voor Khaldoun iets waarop hij zich wil focussen. “Mensen zijn zelf bang of maken anderen bang. Maar vluchtelingen voelen zich daarom niet thuis of raken gedeprimeerd. IS gebruikt – of moet je zeggen misbruikt – de onwetendheid.” En wellicht kan hij helpen die kloof te overbruggen...

K.Alshamli@morethanrefugees.com

Wij zijn Abdelaziz, Sami, Robel, Selamawit, Samah, Asmait, Khaldoun, Ihab en Mazen. Wij komen uit Syrië en Eritrea. Wij zijn meer dan vluchtelingen!

’s-Hertogenbosch

info@morethanrefugees.com