Hij wil simpelweg doorgaan met wat hij al deed. De 30-jarige Palestijnse Syriër Ihab Bakir (Homs, 28-01-1987) twijfelt er geen seconde over. Wat hij deed in Syrië: Jongeren met een trauma door de al sinds voorjaar 2011 in zijn moederland woedende burgeroorlog helpen deze te verwerken.

Ihab Bakir

Iets dergelijks hoopt hij nu te kunnen doen in Nederland, waar hij in augustus 2015 arriveerde na een niet van gevaar ontblote tocht via Turkije, Griekenland en Frankrijk. De keuze voor Nederland maakte hij heel bewust. Ihab had zich goed geörienteerd, wist dat in ons land de communicatie met de Nederlanders dankzij het Engels - dat hij goed spreekt - iets gemakkelijker zou zijn.

Ihab is geen uitzondering op de regel dat veel Syrische vluchtelingen goed opgeleid zijn. Zelf studeerde Ihab 5 jaar Engelse literatuur aan de al Baath-universiteit in Homs. Na zijn afstuderen gaf hij allerlei cursussen in Syrië en speelde mee in meer dan 15 verschillende voorstellingen. In totaal over de 200 optredens.

Ihab is ook reeds te vinden op de netwerksite LinkedIn waar vermeld staat dat hij een acteur is. Niet vreemd dat hij samen met collega-coach Mazen Altass, begeleid door Monika Kowalewska van Divers, in het najaar van 2016 een workshop theater/theaterregie verzorgde voor nieuwkomers maar beslist ook voor Nederlandse geïnteresseerden in wat vroeger het Koningstheater was.

Dat Ihab zijn moederland ontvlucht is, is ietwat extra wrang. Zijn (overleden) vader was namelijk een Palestijn die in 1984 moest vluchten naar Syrië waar hij dus trouwde met een Syrische. “Zo vader zo zoon”? Maar hij heeft een heel duidelijk doel. Ihab wil beslist niet teren op Nederland, nee hij benadrukt diverse keren: “Ik wil heel graag een bijdrage leveren aan de opbouw van de (Nederlandse) samenleving.” Het bevreemdt dus niet dat hij nu reeds zelf drie ‘coachees’ onder zijn hoede heeft genomen, drie jonge nieuwkomers kunnen zo profiteren van zijn kennis en ervaringen...

I.Bakir@morethanrefugees.com

Wij zijn Abdelaziz, Sami, Robel, Selamawit, Samah, Asmait, Khaldoun, Ihab en Mazen. Wij komen uit Syrië en Eritrea. Wij zijn meer dan vluchtelingen!

’s-Hertogenbosch

info@morethanrefugees.com