“Niets is onmogelijk, zolang je er maar in gelooft”, antwoordt de 28-jarige Abdelaziz Abdu (Aduwadat, 07-01-1989) bijna aan het eind van ons gesprek en maakt klip en klaar waarom hij als nieuwkomer zo graag aan de slag wil als coach voor andere, jongere vluchtelingen die in Nederland op zoek zijn naar veiligheid.

Abdelaziz Abdu

Bij Weener XL heeft Aziz enkele maanden gewerkt in de groenvoorziening, ontmoette hij echter ook Robel en via hem kwam hij terecht bij Divers. Sinds begin 2017 volgden zij samen met nog twee Eritrese nieuwkomers en vijf lotgenoten uit Syrië een zo compleet mogelijk opleiding tot coach. Om zo, als gezegd, andere nieuwkomers te kunnen bijstaan bij het aarden in de Nederlandse samenleving.

Gelijk zijn medecoaches heeft hij al een andere ‘vluchteling’ onder zijn hoede genomen en staat hij klaar om anderen te ondersteunen. In de Bossche wijk waar hij nu woont, sinds begin juni herenigd met zijn uit Soedan nagekomen echtgenote, probeert hij nu reeds andere nieuwkomers met raad en daad bij te staan.

De 28-jarige Aziz heeft in zijn vaderland drie jaar farmacie gestudeerd en daarna in Keren als apotheker gewerkt voor een farmaceutisch bedrijf en in een ziekenhuis. Ook zijn echtgenote heeft een medische achtergrond, zij is verpleegkundige. Aziz weet zeker dat hij anderen kan helpen beter te integreren en bij voorbeeld met het beheren van hun geld. Hij kan dat, zegt hij, aangezien hij nauwkeurig is, zelfstandig, aardig en betrouwbaar. Net als zijn nieuwbakken collega’s vertikt hij het om aan de kant te staan. Meedoen in de samenleving spreekt ook voor hem vanzelf.

A.Abdu@morethanrefugees.com

Wij zijn Abdelaziz, Sami, Robel, Selamawit, Samah, Asmait, Khaldoun, Ihab en Mazen. Wij komen uit Syrië en Eritrea. Wij zijn meer dan vluchtelingen!

’s-Hertogenbosch

info@morethanrefugees.com